Bron: NVA

Acupunctuur is een behandelmethode die al duizenden jaren wordt toegepast. Het is één van de pijlers, naast kruiden (fytotherapie), massage (Tui na), voedings en bewegingsadviezen (Qi Gong) van de Chinese geneeskunde. Zowel emotionele, psychische als lichamelijke klachten kunnen met acupunctuur behandeld worden.

Van alle mogelijkheden van de Chinese geneeskunde heeft met name de acupunctuur zich in de jaren zeventig van de vorige eeuw verspreid naar Europa en de Verenigde Staten. Volgens de Chinese geneeskunde voelt een mens zich vitaal en opgewekt als de energie onbelemmerd in de daarvoor bestemde banen (meridianen) kan stromen. De meerderheid van deze banen loopt vlak onder de huid en heeft interne vertakkingen naar de organen. Dit geeft de mogelijkheid om klachten van de organen via de meridianen te behandelen. In de meridianen stroomt de Qi. Voor het gemak vertaal ik dat met energie, hoewel er veel meer achter dit begrip schuil gaat. Voldoende Qi en een vrije beweging van Qi zijn noodzakelijk om vitaliteit te ervaren. Qi is onderhevig aan de dualiteit van Yin en Yang. Deze moeten met elkaar in evenwicht zijn. Bij klachten is dat vaak niet het geval. De behandeling bestaat dan ook uit het herstel van dat evenwicht. Herstel van het evenwicht geeft ook herstel van het zelfhelend vermogen.

De stroom van de Qi en het evenwicht tussen Yin en Yang kunnen verstoord raken door verschillende oorzaken zoals klimatologische factoren, voeding, erfelijke factoren, infecties, trauma’s, emotionele verstoringen e.d. Dit kan leiden tot ziekte. Tijdig herstellen van het evenwicht voorkomt ziekte. Evenwichtig door het leven gaan betekent ontspannen en met de aandacht in het hier en nu (mindful) kunnen zijn. De creativiteit vaart hier wel bij evenals het probleem oplossende vermogen.