De Chinese filosofie gaat uit van het principe dat er in het lichaam naast een bloedsomloop, een lymfestelsel en een zenuwstelsel ook een energie- omloop bestaat. Deze energie stroomt door kanalen, meridianen genoemd. Hierop bevinden zich acupunctuurpunten waarlangs men de energie kan reguleren.

U kunt dit vergelijken met een polder. Het water stroomt door sloten (de meridianen) en de hoogte van het water is met sluizen (de acupunctuurpunten) te regelen, waarbij de acupunctuurnaald de sleutel is waarmee men de sluis open of dicht draait.

Er moet een evenwicht in het energie systeem zijn, een balans tussen Yin en Yang.

Volgens de Traditioneel Chinese Geneeskunde is ziekte het gevolg van een “evenwichtverstoring “. Evenwicht wordt als het basisprincipe van het universum gezien . Het wordt gevormd door twee componenten die zowel elkaars tegenpool, als elkaars aanvulling zijn: Yin en Yang. Volgens de Chinese zienswijze kan alles in het universum in een Yin- en een Yangdeel onderscheiden worden. Deze delen bestaan naast elkaar en vullen elkaar aan. Yang staat o.a. voor vuur, stijgend, energie, mannelijk en Yin staat voor water, dalend, materie, vrouwelijk.

Waar koude is verwarmen.
Waar hitte is verkoelen.
Waar een tekort is aanvullen.
Waar een teveel is verspreiden.