Kinderwens en TCM
De chinese geneeskunde kent al een lange geschiedenis in de behandeling van gynaecologische klachten. Er zijn geschriften gevonden teruggaande tot 1500 v. Chr., waar de relatie tussen de baarmoeder, het hart en de nieren is beschreven. Maar ook zijn er beschrijvingen gevonden van de behandeling van infertiliteit, menstruatiestoornissen, vaginale klachten, en zwangerschapsgerelateerde problemen.
Voor een groot aantal koppels is het niet vanzelfsprekend om op een natuurlijke wijze zwanger te worden. Ongeveer 15% van de stellen met een kinderwens zoekt hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie.
In mijn praktijk behandel ik al enige jaren vrouwen en mannen met verminderde vruchtbaarheid. Het zijn vaak stellen, die op een natuurlijke wijze zwanger willen worden. Maar daarnaast ook vaak koppels waarbij het zomaar niet lukt en er specialistische hulp ingeroepen wordt. In veel gevallen gaat men over op een IUI/ICSI of IVF behandeling.
TCM (m.n. acupunctuur en kruiden) kan ondersteunend werken bij een IVF/IUI en ICSI behandeling. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat acupunctuur/kruiden de slagingskans op een zwangerschap vergroot.
De volgende werkingen worden toegekend aan een behandeling met acupunctuur.
* Verbeteren van de vruchtbaarheid.
* Verminderen van spanningen.
* Reguleren van de cyclus (lengte,bloedverlies, eisprong)
* Beïnvloeding van de bloedcirculatie in de baarmoeder, wat de groei van het baarmoederslijmvlies stimuleert.
* Verminderen van pijn en stress tijdens de punctie.
* Verminderen van baarmoedercontracties tijdens de terugplaatsing.
* Verminderen van de bijwerkingen van de medicatie.
* Bevorderen van de functies van eierstokken en follikels.
* Verminderen van de kans op miskramen.
Hoe ziet een behandeling eruit?
Het verdient de voorkeur om de behandeling te starten in de maand voorafgaande aan de IVF/IUI maand. Dit betekent in de maand dat er nog geen medicatie wordt gebruikt. Het doel is om het lichaam optimaal voor te bereiden op een komende zwangerschap. De akker moet eerst omgeploegd en bemest worden alvorens het zaaien kan beginnen.
De behandelfrequentie is één behandeling per week en deze is afgestemd op de fase van de cyclus waarin de vrouw zich bevindt. Vanaf cyclusdag 1 (de eerste dag van de menstruatie) tot aan de ovulatie wordt het yinne aspect gevoed, wat alles te maken heeft met groei en ontwikkeling van de eitjes en het baarmoederslijmvlies. Vanaf de ovulatie richt de behandeling zich op het voeden van het yange aspect. De yange energie richt zich op ovulatie, het transport door de eileiders, de innesteling en het vasthouden van de vrucht.
Bij voorkeur maak ik een extra afspraak op de ochtend vóór de terugplaatsing van het embryo. Uit onderzoek is gebleken dat de slagingskans hierdoor vergroot wordt. De acupunctuurbehandeling kan gecombineerd worden met het gebruik van chinese kruiden. Dit zijn klassieke formules die hun nut bewezen hebben in de historie. De kruiden richten zich op de bloedcirculatie in het kleine bekken en worden gebruikt op de avond en de ochtend vóór de terugplaatsing van het embryo. Op een later tijdstip, 2 dagen na de terugplaatsing wordt de An Tai formule ofwel de “Peaceful Foetus Formula” voorgeschreven, een kruidenformule met als doel de innesteling te consolideren en de kans op een miskraam te verkleinen.
Een kleine greep uit het aanwezige wetenschappelijk onderzoek.
* Effecten van acupunctuur op het zwangerschapspercentage bij vrouwen na een IVF behandeling. Een review en metaanalyse. Zeng C.H., Huang G.Y., Zang M.M., Wang W. Gepubliceerd in Fertil Steril April 2012
Conclusie van dit onderzoek is dat acupunctuur de kans doet toenemen op zwangerschap en geboorte bij vrouwen die een IVF behandeling ondergaan. Deze conclusie is getrokken op basis van een metaanalyse (24 trials met in totaal 5807 deelnemers).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22243605
* Relatie tussen ervaren stress, acupunctuur en percentage zwangerschappen bij IVF patiënten. Een pilot study. Balke J., Catov J.,Horn B., Gecsi K., Wakim A. Gepubliceerd in Complement. Ther. Clin. Pract. Aug. 2010
Onderzoek werd uitgevoerd bij 57 verminderd vruchtbare vrouwen die een IVF/ICSI of een IVF behandeling ondergingen. Van de vrouwen in de acupunctuurgroep werd 64,7% zwanger, terwijl in de niet acupunctuurgroep 42,5% zwanger werd. De conclusies van het onderzoek zijn dat er een verband is tussen acupunctuur en stressreductie en wellicht zal dit een gevolg hebben voor het hogere percentage zwangerschappen. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20621276