Lekker slapen, voor veel mensen iets vanzelfsprekends, maar zo’n 10% van alle Nederlanders heeft last van slapeloosheid. En dat terwijl we onze slaap hard nodig hebben om overdag goed te kunnen functioneren.

Volgens deskundigen is gezond slapen vooral vlot inslapen, binnen een kwartier en tussentijds niet of nauwelijks wakker worden.

Slecht slapen kenmerkt zich door:
▪ Moeilijk inslapen
▪ Moeilijk doorslapen
▪ Lage kwaliteit van slaap
▪ Veel dromen.

Ongeacht de vorm van de slaapstoornis gaat het beeld gepaard met gebrek aan energie, verlies van concentratie, prikkelbaarheid en andere fysieke en mentale klachten.

Volgens de traditionele chinese filosofie is een slaapstoornis geen ziekte, maar een symptoom en wordt het beeld gezien als een verstoring van de energiebalans.
In het bekende yin/yang symbool staat de donkere helft, de yin-energie, voor rust (nacht) en het lichte gedeelte, de yang-energie, voor actie (dag). Deze 2 helften lopen vloeiend in elkaar over. Vanaf het moment van opstaan worden we actief (yang), maar naarmate de dag ten einde loopt worden we moe en neemt het yin-aspect (rust) het over. We bereiden ons langzaam weer voor op de nachtrust. Dit is een natuurlijk proces. In ons drukke bestaan wordt dit ritme gemakkelijk verstoord. Met een acupunctuurbehandeling wordt de energiebalans hersteld. Het tekort aan yin-energie wordt aangevuld of/en het teveel aan yang-energie wordt afgevoerd. Indien nodig wordt een kruidenformule voorgeschreven.