header-kruiden

 

 

 

 

 

 

 

Kruiden

In China bestaat de Traditionele Chinese Geneeskunde voor het grootste deel uit kruidengeneeskunde. Op dit moment zijn er meer dan 5000 kruiden beschreven en geclassificeerd en kun je spreken van een zeer complexe en geavanceerde wetenschap. Binnen de TCM kan een kruid zowel van plantaardige, minerale als dierlijke oorsprong zijn.

De Chinese kruidengeneeskunde maakt onderscheid tussen de zgn. “superieure” kruiden en de “inferieure”. De eerste groep heeft als doel de gezondheid te bevorderen, de levensduur te verlengen en de weerstand tegen ziekten te vergroten. De “inferieure” kruiden worden kortdurend bij ziekte gebruikt. Daarnaast worden de kruiden geclassificeerd aan de hand van hun temperatuur, smaak, energetische werking, voor welke meridianen zij bestemd zijn en wat hun toepassingsvorm is.

Chinese kruidenpreparaten zijn bijna altijd combinaties van verschillende kruiden. Deze formules zijn zeer ingenieus samengesteld. Sommige klassieke formules bestaan al meer dan 1000 jaar. Ze worden vaak ingezet om het effect van een acupunctuurbehandeling te versterken. Een formule is allereerst opgebouwd uit een hoofdkruid, dat de belangrijkste werking heeft. Daarnaast zijn er een of meerdere hulpkruiden die de werking van het hoofdkruid versterken. En er zijn enkele kruiden die de werking naar een specifiek lichaamsdeel sturen. Verder bevat een formule een of meer kruiden om eventuele bijwerkingen te verminderen.

Kruidenpreparaten  zijn volgens westerse wetenschappelijke maatstaven onderworpen aan de strengste controlemethoden. De bereidingsmethoden blijven authentiek chinees. Er zijn geen verboden plant- en diersoorten in verwerkt. De kruiden, die in de praktijk worden voorgeschreven, worden verstrekt door de Natuurapotheek. Dit is een erkende apotheek, welke als doel heeft de hoogste kwaliteit kruiden aan te bieden. Zij zijn verkrijgbaar in poedervorm, tabletten of een tinctuur.

http://www.natuurapotheek.com/