Het is zover; u bent zwanger! Een heerlijke periode breekt aan waarin u zich voorbereidt op de komst van uw kindje. De meeste vrouwen zijn gezond zwanger en voelen zich beter dan ooit. Klachten waardoor ze voorheen geplaagd werden kunnen in deze negen maanden volledig verdwenen zijn.

Maar niet voor alle vrouwen is deze periode een tijd van rozengeur en maneschijn. Vrouwen kunnen last hebben van zwangerschapskwalen (ochtendmisselijkheid, lage rugklachten, vermoeidheid, jeuk, dreigende miskraam). De klachten kunnen zo zijn dat ze het dagelijkse functioneren beïnvloeden. Dat is jammer want zwanger zijn, is een bijzondere periode in het leven van een vrouw.

Volgens de oosterse filosofie consumeert het lichaam tijdens de zwangerschap behoorlijk van de aanwezige yinenergie. Meestal geen probleem wanneer er voldoende van aanwezig is. Maar soms is dit niet het geval en heeft het lichaam moeite met de nieuwe
situatie. Tijdens het intakegesprek kan blijken dat er al sprake was van een zwakte van een bepaald systeem. Bijvoorbeeld kan het zo zijn dat een vrouw met een zwakke maagenergie tijdens haar zwangerschap eerder last krijgt van ochtendmisselijkheid of van
maagzuur later in de zwangerschap. Daarnaast kan de oorzaak van deze klachten ook gelegen zijn in andere organen en energieën. De Chinese Geneeskunde kijkt anders naar de samenhang van de organen. Tevens is de vrije doorgang van energie en een evenwicht tussen lichaam en geest van groot belang.

Energie moet ook kunnen stromen. Naarmate de foetus groeit kan het de vrije stroom van energie bij de moeder belemmeren. Energie stagneert en dit kan klachten geven zoals o.a. kortademigheid, drukkend gevoel in de buik, opboeren.

De behandeling is vooral gericht op het versterken van de maagenergie, het opheffen van blokkades in de vrije doorgang van energie en het harmonieus laten samengaan van lichaam en geest.

De volgende zwangerschapsklachten komen het best in aanmerking voor behandeling met TCM:

  • Misselijkheid
  • Slaapproblemen
  • Lage rugklachten en bekkenpijn
  • Vermoeidheid
  • Stuitligging
  • Angstgevoelens en stemmingswisselingen