De rol van acupunctuur en kruiden bij herstel na de bevalling.

De postpartumperiode begint na de bevalling van je kindje. Het is een tijd, waarin de moeder herstelt en terugkeert naar haar toestand van vóór de zwangerschap, terwijl ze tegelijkertijd te maken krijgt met veranderingen, die het krijgen van een baby in haar leven met zich meebrengt. Deze periode duurt vaak 6-8wkn.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) noemen we deze periode “Chan Ru”. “Chan” betekent bevalling en “Ru” betekent katoenen matras. In de oude Chinese medische boeken wordt vooral bedrust aanbevolen. De tijden zijn veranderd in deze, maar nog immer is het advies vanuit de Chinese Geneeswijze om voldoende rust in acht te nemen, maar dan wel in combinatie met een passende hoeveelheid activiteiten.

Binnen de TCM wordt acupunctuur toegepast om de yin/yangenergie weer in evenwicht te brengen. Daarnaast wordt vaak een kruidenformule ingezet om het bloed te voeden, bloedstasis op te heffen en de spijsverteringsfuncties van maag/milt te versterken. Vanuit westers perspectief bevorderen acupunctuur/kruiden de melkproductie, de doorbloeding van de baarmoeder en wordt deze ondersteund terug te krimpen naar de normale grootte.

Specifieke postpartumklachten zijn:

  • Vermoeidheid
  • Spanningen/stress
  • Lage weerstand
  • Postpartum depressie