Miskraam Bij fertiliteitsproblemen gaat het vaak over zwanger worden. Allerlei behandelingen zijn hiervoor mogelijk zoals het reguleren van de cyclus, hormoonbehandelingen, IUI/ IVF/ICSI etc. Maar weinig aandacht krijgt de vrouw, waarbij de zwangerschap voortijdig eindigt in een miskraam. Terwijl een miskraam een niet te onderschatten impact heeft op het fysiek en mentaal functioneren van de vrouw.

In mijn praktijk zie ik regelmatig zwangere vrouwen met angst en onzekerheidsgevoelens. Dit komt vaker voor na een eerder doorgemaakte miskraam of na een IVF/ICSI traject.

Je bent eindelijk zwanger, maar dan moet je ook zwanger blijven. De blijdschap van het zwanger zijn wordt vaak overheerst door de angst van een eventuele dreigende miskraam. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een miskraam. Er kan sprake zijn van een chromosomenafwijking, een bloedstollingsprobleem of een baarmoederafwijking. Daarnaast wordt de oorzaak ook steeds vaker in relatie gebracht met het immuunsysteem. Maar in een groot deel van de miskramen is de oorzaak onbekend en de vrouw wordt aangeraden om maar weer snel zwanger te worden.

Binnen de Chinese Geneeskunde wordt dit advies niet gegeven. Een zwangerschap heeft altijd een impact op het lichaam en je hebt tijd nodig om te herstellen. Lichaam en geest moeten zich weer voorbereiden op een nieuwe zwangerschap en dat kost een paar maanden tijd.

Wat heeft de Chinese Geneeskunde te bieden om een miskraam te voorkomen? Wanneer er sprake is van een van de bovengenoemde bekende oorzaken dan eigenlijk niet zo veel. Maar wanneer het gaat over het deel van de miskramen waarvan de reden onbekend is dan biedt TCM ondersteuning in het voorkomen van een volgende miskraam. TCM (acupunctuur en/of Chinese kruiden) verbetert de algemeen noodzakelijke condities, die ten grondslag liggen aan een doorgaande zwangerschap.

En dat betreft:

  • Verbeteren van de opbouw en doorbloeding van het baarmoederslijmvlies waardoor de innesteling van het embryo beter verloopt.
  • Verbeteren van het benodigde niveau van progesteron.
  • Verminderen van baarmoedercontracties.
  • Versterken van energie en doorbloeding van alle voortplantingsorganen.
  • Verminderen van stress en angstgevoelens. Acupunctuur geeft altijd rust en ontspanning.
  • Reguleren van het immuunsysteem, opdat een eventueel overactief immuunsysteem niet
  • ongezond reageert op de zwangerschap.

Missed abortion
Het is een heel verdrietige boodschap wanneer je te horen krijgt dat het vruchtje wat je bij je draagt niet meer in leven is. Onvermijdelijk is dat een miskraam volgt. Nog redelijk onbekend is dat acupunctuur hulp kan bieden in het natuurlijk beëindigen van de zwangerschap, waardoor medisch ingrijpen in de vorm van curretage of hormoonmedicatie niet nodig is. Tijdens een behandelsessie voor zwangerschapsklachten zijn het gebruik van een aantal acupunctuurpunten niet aan te raden. Deze
zouden een miskraam of vroeggeboorte kunnen veroorzaken. Het zijn juist deze punten, die ingezet kunnen worden bij het stimuleren van een natuurlijke miskraam, zodat je in alle rust thuis afscheid kunt nemen van je zwangerschap.